Το gaming δεν είναι μόνο επιλογή ψυχαγωγίας, είναι και επαγγελματική ευκαιρία εξέλιξης σε διάφορους τομείς, με ιδιαίτερα σημαντικόν αυτόν της δημιουργίας παιχνιδιών.

Ο Andreja Djokovic, ιδρυτής και προγραμματιστής στην εταιρία ανάπτυξης video games Barbaoga, ταυτίζει τη διαδικασία του video game development με αυτήν της κατασκευής ενός κτιρίου.
Πολλά και απαραίτητα είναι τα επαγγέλματα για την κατασκευή ενός κτιρίου και αντιστοίχως πολλά και απαραίτητα είναι τα επαγγέλματα για την δημιουργία ενός video game. Όπως, σχεδιαστές χαρακτήρων, περιβάλλοντος, πολλών δημιουργικών στοιχείων και η μοντελοποίηση τους, προγραμματιστές πλαισίου και ήχου, σχεδιαστές και συγγραφείς που κατασκευάζουν τις ιστορίες των παιχνιδιών.
Πολλά από αυτά τα παιχνίδια ανήκουν στην κατηγορία του ηλεκτρονικού αθλητισμού, με συμμετοχή σε πρωταθλήματα είτε ατομικά είτε ομαδικά.
Καθημερινά, χιλιάδες gamers παίζουν με στόχο την κορυφή, συμμετέχοντας σε online τουρνουά που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα.
Ιστοσελίδες παρέχουν online streaming, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί από τον υπολογιστή του το παιχνίδι που τον ενδιαφέρει.
Έτσι συναντούμε έναν άλλον τομέα επαγγελματικού προσανατολισμού με πολλές και διάφορες θέσεις εργασίας. Όπως, Gamers και Coaches, Επιχειρηματίες που δημιουργούν επαγγελματικές ομάδες, Managers, Scouts, Υπεύθυνους Δημοσίων Σχέσεων, Event Planners, Δημοσιογράφους.

Με τα Esports να κρατούν σταθερά ανοδική πορεία και με το άνοιγμα τόσων θέσεων εργασίας, η προσπάθεια απομάκρυνσης των εφήβων από τα video games είναι μια “μάχη” προκαταβολικά χαμένη.
Αντίθετα η παρότρυνση εκπαίδευσής τους παράλληλα με το παιχνίδι, είναι μια “μάχη” προκαταβολικά κερδισμένη!

GGA “από το χόμπι στο επάγγελμα”