Ένας εύστοχος χαρακτηρισμός που έχει αποδοθεί στην πανδημία, είναι “επιταχυντής εργασιακών αλλαγών”. Στην διετία του κόβιντ επήλθαν σαρωτικές αλλαγές στον επαγγελματικό χώρο τροποποιώντας τα δεδομένα και απογειώνοντας κυριολεκτικά ό,τι σχετίζεται με το gaming.

Από τους εργαζόμενους του χθες, σήμερα κάποιοι βρίσκονται στην ανεργία, κάποιοι σε νέες επιλογές και ενώ βιομηχανίες επλήγησαν η μία μετά την άλλη, η βιομηχανία των Esports έκανε και εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά μετρώντας δισεκατομμύρια εσόδων.

Η αύξηση των gamers είναι θεαματική. Mε την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, νέα παιχνίδια με εντυπωσιακά σκηνικά κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο αδιάφορων.  Από μικρές έως μεγάλες εταιρίες της βιομηχανίας των Esports έχουν ανοίξει τις πύλες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο προσφέροντας πλήθος θέσεων εργασίας.

Gaming, δεν είναι μόνο ο επαγγελματίας gamer και ο coach. Είναι ο gamer που επέλεξε το development ή το design ενός παιχνιδιού. Είναι ο gamer – συντάκτης σε κάποιο gaming site. Είναι ο προγραμματιστής, ο διαφημιστής, ο δοκιμαστής, ο αναλυτής, ο scout έως και ο community coordinator. Είναι ο manager που κινεί τα νήματα των προαναφερομένων job descriptions και με την ομάδα του συμβάλλει στην κορύφωση της επιτυχίας. Όλοι περιζήτητοι για μία θέση στον διαδραστικό κόσμο των Esports, που σήμερα ξεπερνά σε έσοδα αυτά του κινηματογράφου και της μουσικής.

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες, με νέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.

Έως και οι πλέον επιφυλακτικοί και συντηρητικοί, αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τις αλλαγές. Γονείς που μέχρι χθες υπό το πρίσμα της δαιμονοποίησης συμβιβαζόντουσαν στο ελάχιστο με τα θέλω των παιδιών τους στον τομέα του ηλεκτρονικού αθλητισμού, σήμερα είναι αυτοί  που αποδέχονται την μετάβαση “από το χόμπι στο επάγγελμα”. Είναι αυτοί που κατανοούν τα οφέλη και τις προοπτικές καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζει το gaming στην καθημερινότητα τους. Είναι αυτοί που δέχονται ότι το gaming διδάσκεται. Είναι αυτοί που τους εξασφαλίζουν την συναισθηματική τους ισορροπία και τους δίνουν ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Είναι αυτοί που επί της ουσίας προετοιμάζουν τους αυριανούς επαγγελματίες των video-games.