Workshop “Minecraft Tech Labs”
Minecraft Tech Labs Workshop
Τα workshops πραγματοποιούνται σε νέα τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος θα ενημερωθείτε για την πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία!
Διάρκεια: 2 ώρες – Live online session
Ηλικίες: 8 – 15 ετών Κόστος: 29€ (Περιορισμένες θέσεις ανά τμήμα)
Εξοπλισμός: Υπολογιστής ή laptop (Windows/macOS/Linux), Minecraft Java Edition (v1.20+), Java Runtime 17+ (παρέχονται οδηγίες εγκατάστασης), σύνδεση Internet, (Δεν απαιτείται premium λογαριασμός).
Minecraft Tech Labs Workshop
Ένα online εργαστήριο τεχνολογίας και πραγματικών IT δεξιοτήτων για παιδιά που αγαπούν το Minecraft.
Το Minecraft μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για να καταλάβει ένα παιδί πώς λειτουργεί το internet, τι είναι ένας server και πώς τον ελέγχουμε. Σε αυτό το 2ωρο εντατικό & hands on workshop, κάθε μαθητής δεν παίζει απλώς, στήνει τον δικό του server από το μηδέν, παίρνει ρόλο System Administrator και ανακαλύπτει πώς λειτουργούν τα δίκτυα στην πράξη!
Τι θα κάνουν οι μαθητές
- Server Setup: Εκκίνηση του δικού τους Paper Minecraft Server στον υπολογιστή τους.
- Localhost Connection: Σύνδεση ως παίκτες στον server που οι ίδιοι έστησαν.
- Server Administrator: Χρήση εντολών διαχείρισης (OP, whitelist, Gamemodes) και επεξεργασία του server.properties.
- Log Analysis: Ανάγνωση server logs σε πραγματικό χρόνο για κατανόηση και Troubleshooting.
Τι θα μάθουν
- Server / Client architecture: Πώς επικοινωνούν υπολογιστές.
- IP Addresses & Ports: Τι είναι η «διεύθυνση» και η «πόρτα» κάθε υπηρεσίας (π.χ. port 25565 = Minecraft, port 80 = websites)
- Configuration & Security: Διαχείριση χρηστών, δικαιωμάτων και αρχείων ρύθμισης όπως στην επαγγελματική IT.
- Σύνδεση με επαγγέλματα: System Admin, Network Engineer, DevOps, Security Analyst.
Δομή Προγράμματος
25′ (00:00 – 00:25) | Εισαγωγή & Θεωρία: Γνωριμία με τον εισηγητή και το πρόγραμμα, Server vs Client, IP address, Ports και localhost.
25′ (00:25 – 00:50) | Εκκίνηση Server: Setup Paper server & πρώτη σύνδεση.
30′ (00:50 – 01:20) | Server Administration: Εντολές administrator, Whitelist και Live αλλαγές.
20′ (01:20 – 01:40) | Η Μεγάλη Εικόνα & Q&A: Σύνδεση με καριέρες IT και ελεύθερες ερωτήσεις.
θέλεις να πας την Πληροφορική στο επόμενο επίπεδο;
Το Workshop είναι μία πρώτη εντυπωσιακή επαφή! Εδώ, ανακαλύπτεις το ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Εισηγητής:
Alexandros Georgiou
(Infrastructure Security Engineer – Greek Gaming Academy)