Η Νέλλη Μπέλκη είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και μέντορας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Πανεπιστήμιο Αθηνών), επιμόρφωση από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδίκευση στη Χρήση και Αξιολόγηση Ψυχομετρικών Εργαλείων από το Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης του ΕΚΠΑ.
Έχει πιστοποιηθεί αναφορικά με την εφαρμογή της Αφηγηματικής Προσέγγισης στη
Επαγγελματική Συμβουλευτική, ενώ διαθέτει Diploma στην Εργασιακή Ψυχολογία και τις Επαγγελματικές Δεξιότητες.
Είναι συν – συγγραφέας του βιβλίου “Διαχείριση Σταδιοδρομίας και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Εργασιακό Περιβάλλον” (Αθήνα, εκδ. Γρηγόρη), ενώ πρόσφατα συνέταξε στο πλαίσιο ομάδας συγγραφέων τη Μελέτη – Ανάπτυξη Πλαισίου Δεξιοτήτων Ζωής και Σταδιοδρομίας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων ως επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΠΑ.
Παράλληλα, πραγματοποιεί ομιλίες για τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας σε συνέδρια, αρθρογραφεί στα social media, ενδιατρίβει στη σύνταξη του σωστού βιογραφικού και τη δημιουργία LinkedIn profile για ενήλικες, ενώ προετοιμάζει υποψήφιους εργαζομένους για τη συνέντευξη εργασίας.

Η GGA σας συστήνει την Νέλλη Μπέλκη
(Μιλά στη Βιβή Μαρκάτου)
Σας συστήνουμε και μιλάμε με τη Νέλλη Μπέλκη ((24) Nelly Belki ☉ Educator,Career Counselor (MSc) | LinkedIn)
Η Νέλλη Μπέλκη είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και μέντορας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με επιμόρφωση από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδίκευση στη Χρήση και Αξιολόγηση Ψυχομετρικών Εργαλείων από το Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης του ΕΚΠΑ.
Έχει πιστοποιηθεί αναφορικά με την εφαρμογή της Αφηγηματικής Προσέγγισης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική, ενώ διαθέτει Diploma στην Εργασιακή Ψυχολογία και τις Επαγγελματικές Δεξιότητες.
Είναι συν – συγγραφέας του βιβλίου “Διαχείριση Σταδιοδρομίας και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Εργασιακό Περιβάλλον” (Αθήνα, εκδ. Γρηγόρη), ενώ πρόσφατα συνέταξε στο πλαίσιο ομάδας συγγραφέων τη Μελέτη – Ανάπτυξη Πλαισίου Δεξιοτήτων Ζωής και Σταδιοδρομίας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων ως επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΠΑ.
Παράλληλα, πραγματοποιεί ομιλίες για τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας σε συνέδρια, αρθρογραφεί στα social media, ενδιατρίβει στη σύνταξη του σωστού βιογραφικού και τη δημιουργία LinkedIn profile για ενήλικες, ενώ προετοιμάζει υποψήφιους εργαζομένους για τη συνέντευξη εργασίας.
🎮 🎮 🎮 🎮 🎮

– Σε μια εποχή όπου το ΑΙ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πλέον όλοι με μια εφαρμογή μπορούμε να στήσουμε ένα βιογραφικό. Γιατί αξίζει να μιλάμε και να δίνουμε ακόμα έμφαση στα interpersonal skills και τη δόμηση ενός πιο προσωποποιημένου βιογραφικού; Έχει σημασία αυτό για μια πετυχημένη συνέντευξη ή και εύρεση εργασίας;
Η αλήθεια είναι πως το AI είναι παρών παντού και ήρθε για να μείνει! Και, φυσικά, αποτελεί έναν πολύτιμο βοηθό για όλους μας! Όμως, εφόσον ο υποψήφιος περάσει το φίλτρο που θέτουν τα συστήματα ATS (Applicant Tracking Systems) των εταιρειών – κάτι που θεωρείται εξασφαλισμένο και με τη βοήεια του AI – θα πρέπει να ξεχωρίσει από τη μάζα με τη βοήθεια ενός ξεχωριστού βιογραφικού. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως το βιογραφικό του δεν απορρίφθηκε στη συνέχεια, ακριβώς γιατί περιείχε στοιχεία αυθεντικότητας και μοναδικότητας του υποψηφίου, τα οποία κίνησαν την περιέργεια του recruiter ή του talent acquisition specialist, o οποίος αναζητά το «ταλέντο», δηλαδή ένα άτομο που μπορεί, πέραν του να διεκπειραιώσει την εργασία, να συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Η σύνταξη λοιπόν του βιογραφικού σημειώματος έτσι ώστε να αναδεικνύει τη μοναδικότητα του υποψηφίου, σύντομα και περιεκτικά, είναι η μεγάλη πρόκληση κι εδώ η βοήθεια της τεχνολογίας δεν αρκεί. Ένας σύμβουλος σταδιοδρομίας όμως μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος βοηθός σ’ αυτήν την προσπάθεια.
– Η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε μια συνέντευξη; Πιστεύεις ότι πρέπει να παρουσιάζει κανείς την προσωπικότητά του ή να την αποκρύπτει για τις ανάγκες μιας δυνητικής πρόσληψης;
Ο ρόλος της προσωπικότητας του υποψηφίου σε μια συνέντευξη θα λέγαμε ότι συνιστά το 85% της επιτυχίας! Γνωρίζετε καλά ότι στην εποχή μας ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι τεράστιος! Έτσι, είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι υποψήφιοι για μια θέση έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται σε μεγάλο βαθμό. Όμως, είναι βέβαιο ότι αυτός που θα κερδίσει τη θέση θα έχει τόσο τα τυπικά προοσόντα όσο και τα στοιχεία της προσωπικότητας που απαιτούνται για τη διατηρήσει και να αναβαθμίσει σταδικά τον ρόλο του στην εταιρεία, προσφέροντας, παράλληλα, την προστιθέμενη αξία του σ’ αυτήν. Εμείς οι σύμβουλοι λατρεύουμε να μιλάμε για soft skills, ήπιες δεξιότητες δηλαδή, που είναι μεγάλο ζητούμενο για τους αξιολογητές, καθώς είναι κάτι που μπορούμε να βοηθήσουμε να αναδειχθεί μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία για τη συνέντευξη εργασίας.
– Ένα από τα συχνά λάθη που θεωρείται ότι γίνεται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ή κατά τη διάρκεια προετοιμασίας πριν τη συνέντευξη;
Κατ’αρχάς πολλοί υποψήφιοι δε συνειδητοποιούν ότι η συνέντευξη εργασίας αρχίζει από τη στιγμή της κλήσης στο τηλέφωνό τους! Το πώς θα απαντήσει, τι θα πει και στη συνέχεια πώς θα φερθεί στον οποιοδήποτε υπάλληλο που θα συναντήσει, έχει το κόστος του! Το μεγάλο, όμως, σφάλμα, είναι η έλλειψη προετοιμασίας με την έννοια ότι θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να δώσει και να πάρει από τη συγκεκριμένη θέση. Η κάθε προσπάθεια για εύρεση εργασίας είναι αναγκαίο να είναι στοχευμένη, αλλιώς είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε απόρριψη που πονάει μεν, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, δε. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να έχουμε κατακτήσει την αυτογνωσία και να έχουμε δομήσει τους στόχους μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτοί αλλά κυρίως με νόημα για εμάς! Και πάλι η βοήθεια ενός συμβούλου σταδιοδρομίας είναι πολύ ωφέλιμη στο στάδιο αυτό.
– Θεωρείς ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπορεί να είναι αποτελεσματικό αυτό σαν τακτική;
Αν και συναντώ αρκετά άτομα τα οποία αντιστέκονται στη χρήση και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι αλήθεια πως λίγο – πολύ όλοι μας αφήνουμε καθημερινά το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοί μας στην εύρεση της κατάλληλης για εμάς εργασιακής θέσης, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά. Με τον όρο «σωστά» εννοώ τη χρήση για τη δημιουργία δικτύου ατόμων (networking) τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αντικείμενο της εργασίας μας και απ΄τα οποία μπορούμε να μάθουμε περισσότερα, κάνοντας ταυτόχρονα, αισθητή την παρουσία μας, με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο. Εξάλλου, η σωστή αξιοποίηση των social media σχετίζεται με τη διαμόρφωση του personal branding μας, δηλαδή της προβολής του επαγγελματικού μας εαυτού σε συνδυασμό με επιλεκτική προβολή στιγμών από την προσωπική μας ζωή, που ενισχύουν και συμπληρώνουν την επαγγελματική μας εικόνα, φωτίζοντας τις πλευρές του εαυτού μας που αξίζει να αναδείξουμε, πάντα με αυθεντικότητα και συνέπεια! Οπότε, θεωρώ, πως με ισορροπημένη χρήση, όλα τα κοινωνικά δίκτυα και, κυρίως το LinkedIn, το οποίο αποτελεί και μέσο αναζήτησης εργαζομένων συστηματικά, είναι πρόσφορα για αξιοποίηση.
– Θεωρείς, καθώς βρίσκεσαι και στον χώρο της εκπαίδευσης, ότι η ‘’επιτυχία’’ ή μάλλον καλύτερα η ‘’αυτοπεποίθηση’’ που οδηγεί στην επιτυχία διδάσκεται;
Έχοντας αλληλεπιδράσει με εκατοντάδες παιδιά και νέους, μπορώ να πω ότι η αυτοπεποίθηση, ως βασικό συστατικό της επιτυχίας – αν και όχι το μοναδικό- «χτίζεται» στα άτομα από μικρή ή και μεγαλύτερη ηλικία. Φυσικά, τα πρότυπα μας, ο τρόπος που μεγαλώνει κανείς σε μια οικογένεια, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ένα παιδί στο σχολείο διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο αναφορικά με τον βαθμό που ένα άτομο διαθέτει αυτοπεποίθηση και διεκδικεί αυτό που θέλει και του αξίζει. Όμως, σύμφωνα με τη θεωρία της αυτοαποτελεσματικότητα (self efficacy) του Bandura, μπορούμε σε κάθε περίπτωση, να αποκτήσουμε θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις και να ενισχύσουμε και την αυτοπεποίθησή μας γενικότερα, αντιμετωπίζοντας και όχι αποφεύγοντας τις δοκιμασίες, μιμούμενοι ή εμπνεόμενοι από κάποιους άλλους που τα κατάφεραν, γιορτάζοντας κάθε μικρή ή μεγάλη μας επιτυχία ή και αναζητώντας ηθική υποστήριξη και αξιοποιώντας την επιβράβευση από τους γύρω μας! Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς και διεκδικητικούς, έτσι ώστε να επιδιώξουμε να κατακτήσουμε τη εργασιακή θέση που μας αξίζει και να ζήσουμε μια ζωή με ικανοποίηση και νόημα!
Σ’ ευχαριστούμε Νέλλη και σου ευχόμαστε ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές διαδρομές!
Να είσαι καλά, κι εγώ σ’ ευχαριστώ!