fbpx
loader

Γιάννης Αγκοπιάν | Εισηγητής του Midfulness

O Γιάννης Αγκοπιάν (MSc in Social Sciences of Sport &  Sport Psychology, Bachelor of Sport Management) είναι λέκτορας στο International Sport Management του πανεπιστημίου της Χάγης.
Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στην ολιστική προπονητική, συντονισμό έργων, εκπαίδευση και coaching ενηλίκων και ανηλίκων.

Η GGA σας συστήνει τον Γιάννη Αγκοπιάν

(Μιλά στη Βιβή Μαρκάτου)

Σας συστήνουμε και μιλάμε με τον Γιάννη Αγκοπιάν, Lecturer, Coach,
Sport Studies, International Sport Management (ISPM).

(23) John Agkopian | LinkedIn

O Γιάννης παράλληλα με τις δράσεις του είναι εισηγητής στο σεμινάριο της GGA “Ο ρόλος του Mindfulness στα Esports”.

– Θα έλεγες ότι είναι δύσκολος ο ρόλος του εκπαιδευτικού στον χώρο των Esports; Πες μας περισσότερα για τον τομέα σου.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει σίγουρα τις δυσκολίες του και ειδικά στον χώρο των Esports. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενώ έχει δει φοβερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να μην είναι τόσο αποδεκτός από το ευρύ κοινό και ειδικά στην Ελλάδα. 
Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν έχει μόνο δυσκολίες φυσικά αλλά είναι ένα επάγγελμα που με γεμίζει και μου δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης κυρίως όταν βλέπω πρόοδο στους ενδιαφερόμενους και ειδικά στο κομμάτι του mental performance με το οποίο ασχολούμαι. 

– Ήταν πάντα κάτι που ήθελες να ασχοληθείς με αυτόν τον χώρο ή σου γεννήθηκε η αγάπη αργότερα.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν ήταν κάτι το οποίο είχα στα σχέδια μου. Έχοντας συνειδητοποιήσει το αντίκτυπο που είχαν τέτοιες φιγούρες ανθρώπων (καθηγητές, coach, μέντορες) στην προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη, μου δημιουργήθηκε ένα συναίσθημα ευγνωμοσύνης για όλη την βοήθεια που έλαβα και μέσα από αυτό και η επιθυμία μου να έχω τον ίδιο ρόλο και το ίδιο αντίκτυπο στην ζωή κάποιου άλλου. 

– Θεωρείς ότι υπάρχει επιταγή των καιρών να εντάξουμε το Mindfulness στα Esports; Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα τρέχουν σε αστρονομικές ταχύτητες και τρέχουμε να προλάβουμε καταστάσεις, τη ρουτίνα μας, τα χόμπυ μας, την προσωπική μας ζωή και το επάγγελμά μας. Λίγο Mindfulness δεν βλάπτει σωστά; Χαχα…
Χαχα σίγουρα δεν βλάπτει και ειδικά στην εποχή και στους ρυθμούς που ζούμε. Όσο πιο αυξημένοι οι ρυθμοί ζωής τόσο πιο αυξημένη και η ταχύτητα με την οποία λαμβάνουμε τα ερεθίσματα και η επίπτωση στην ικανότητα μας να διατηρήσουμε την προσοχή μας. Το mindfulness δεν θα πρέπει να γίνει ο στόχος η να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά είναι ένα μέσον με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία και μια στιγμή ηρεμίας μέσα στο χάος των υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων μας. 

– Εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση ακόμα και στα βιντεοπαιχνίδια! Γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντικό από μικρές ηλικίες να εκπαιδεύουμε το κοινό μας στον χώρο των Esports, μιας και ειδικεύεσαι τόσο σε ενήλικους μαθητές όσο και σε ανήλικους. Πού βοηθάει;
Μέσα από τις εμπειρίες μου τα τελευταία χρόνια κατάλαβα πως η εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στην γνώση που λαμβάνει ο μαθητής μέσα από την θεωρία. Η γνώση αυτή και κυρίως η επεξεργασία της βοηθούν επίσης στην εξέλιξη του μαθητή σαν άτομο και στην περαιτέρω αναγνώριση του χαρακτήρα του ανεξάρτητα από το μάθημα το οποίο παρακολούθησε. 
Η στοχευμένη εκπαίδευση σε ότι αφορά τα Esports μπορεί να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία του τομέα. 

– Tέλος, (και κάπως επαναληπτικά) θεωρείς ότι είναι καλό μια φορά στη ζωή μας, ακόμα και εμείς που μπορεί να παίζουμε μερικές ώρες την ημέρα mobile games… να κάνουμε μια “επίσκεψη” σε ένα σεμινάριο Esports Mindfulness ή είναι μόνο για επαγγελματίες του χώρου;
Η βάση του mindfulness (εξάσκηση προσοχής) έχει και ευρύτερες εφαρμογές πέρα από τα Esports. Η αναγνώριση του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε αλλά και το πώς γίνεται αντιληπτό από τον εσωτερικό μας κόσμο μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο σοφή ανταπόκριση που είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα ιδανικά μας ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε μια στιγμή στην οποία χρειάζεται να αποδώσουμε (Esport αγώνες) η όχι. 

– Σε ευχαριστούμε Γιάννη και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο καταπληκτικό έργο σου!