Το gaming είναι χόμπι.
Ένα χόμπι εύκολα προσβάσιμο από όποιο σημείο κ αν βρισκόμαστε, ελκυστικό και διαδραστικό, το οποίο ήρθε και μπήκε στη ζωή μας δυναμικά.
Ήρθε ωστόσο χωρίς “οδηγό χρήσης” και προκάλεσε αναστάτωση, ανασφάλεια, φόβο.
Δεν υπήρξε ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης, δεν ακούστηκαν οι λέξεις όρια – όροι, με συνέπεια να αποτελέσει προτεραιότητα για πολλούς εφήβους διαθέτοντας απεριόριστες ώρες παιχνιδιού.
Ό,τι πιο εύκολο αφενός για να δαιμονοποιηθεί αφετέρου για να δημιουργηθεί ρήξη στη σχέση γονέας – παιδί – εκπαιδευτικός.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μόνιμη χρήση πλέον του διαδικτύου, το online gaming δεν ήρθε απλά, έμεινε, ακολουθεί το ρεύμα της εποχής και διατηρεί την αρχική του θέση στις επιλογές μικρών και μεγάλων. Όλο και περισσότερα παιχνίδια δημιουργούνται, όλο και περισσότερες Esports ομάδες σχηματίζονται τόσο στο χώρο του επιχειρείν όσο και της εκπαίδευσης. Στο εξωτερικό κατέχει υψηλή θέση ενασχόλησης έως και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με τους gamers των κολεγιακών ομάδων ηλεκτρονικού αθλητισμού να επωφελούνται υποτροφιών και διακρίσεων.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και στη χώρα μας ότι το gaming είναι το χόμπι με τις δύο όψεις, την εκπαιδευτική και την επαγγελματική.
Είναι καιρός, γονείς και εκπαιδευτικοί,

  • να περάσετε στη σφαίρα της αποδαιμονοποίησης και της κατανόησης
  • να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης με αποδοχή και αγάπη
  • να ανοίξετε διάλογο με τους νεαρούς gamers δείχνοντας το ενδιαφέρον σας σε
    αυτό που κάνουν
  • να εστιάσετε στην πληθώρα των εκπαιδευτικών επιλογών και των θέσεων εργασίας
    στη βιομηχανία των Esports
  • να στηρίξετε αυτά τα παιδιά ισότιμα με όλα τα άλλα

Πώς;
Κατ΄ αρχάς δεν λέτε όχι στο αγαπημένο τους χόμπι καθότι εσείς τους δώσατε πρόσβαση.
Δεν λειτουργείτε με σπασμωδικές κινήσεις, μικροεκβιασμούς, τιμωρίες και άλλες εφευρέσεις. Αντίθετα, αγκαλιάζετε αυτό που αγαπούν, ζητάτε να μάθετε γι αυτό που αγαπούν, ζητάτε μια θέση στο χώρο τους. Παρακολουθείστε παρέα κάποιο τουρνουά ή ακολουθείστε τους σε κάποια gaming εκδήλωση.
Προσφέρετε υποστήριξη με εξειδικευμένο coach καθότι ο προπονητής – όπως σε όλα τα αθλήματα – είναι αυτός που ορίζει τους “κανόνες του παιχνιδιού”. Έτσι ο gamer από το ξεκίνημά του θα μάθει τι σημαίνει “πόσες ώρες παίζω και γιατί”, θα δημιουργήσει υγιή σχέση με το αγαπημένο του παιχνίδι, θα μάθει να μοιράζει το χρόνο του και σε άλλες δραστηριότητες. Θα εξελιχθεί σωστά και από νωρίς θα φανεί εάν το χόμπι του μπορεί να είναι το αυριανό του επάγγελμα.
Το gaming σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη δεξιοτήτων οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας και της εργασίας. Όπως, Λογική, Μνήμη, Αντίληψη, Ομαδικότητα, Διαπραγμάτευση – Επίλυση Προβλημάτων, Χωρικός Προσανατολισμός, Δεξιότητες Ηγεσίας, Επιμονή στην Επιδίωξη του Στόχου, Ευρηματικότητα, Αντανακλαστικά, Συναισθηματική Ισορροπία, Διαχείριση Χρόνου, Διαχείριση Αλλαγών, Προσαρμοστικότητα, Κριτική  Σκέψη.
Κριτική Σκέψη!.. μία σημαντική δεξιότητα η ανάπτυξη της οποίας μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα, πιο ανεξάρτητα, και πιο δημιουργικά. Σύμφωνα δε με έρευνα του RMIT, Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης, οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση, είναι περισσότερο πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Εκπαιδευτικοί, ζούμε στην εποχή που το διαδίκτυο παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα όλων. Μήπως να σκεφτείτε πόσο κοντά με τα παιδιά θα σας φέρει η δημιουργία σχολικών Esports ομάδων, πλαισιωμένες από εξειδικευμένα σεμινάρια;