- Greek Gaming Academy
- 27 Ιανουαρίου, 2022
- Comments (0)
Mindfulness vs Doping
Mindfulness vs Doping
Το Doping στα Esports και η εναλλακτική του Mindfulness
Όπως συμβαίνει και στον παραδοσιακό – συμβατικό αθλητισμό, έτσι και στον ηλεκτρονικό (esports), έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα doping.
Το doping είναι μια σειρά αθέμιτων μεθόδων για την αύξηση των επιδόσεων στον αθλητισμό, που περιλαμβάνει τη λήψη απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται κυρίως για τη λήψη διεγερτικών, αναβολικών στεροειδών αλλά και ηρεμιστικών, διουρητικών ουσιών κ.α. Το doping είναι ευρέως γνωστό πως θεωρείται ανήθικο αλλά και εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία. Έχει κηρυχτεί επίσης παράνομο από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, κρατικές επιτροπές και πολλούς ακόμα οργανισμούς.
Η WADA (World Anti-Doping Agency / Παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ), είναι αρμόδια για τον συντονισμό ενεργειών ελέγχου της κατάστασης, τόσο για τη πρόληψη όσο και τη καταπολέμηση του φαινομένου. Διατηρεί κατάλογο όλων των απαγορευμένων ουσιών. (1)
Επίσημος συνεργάτης και εκπρόσωπος της WADA στο τομέα του ηλεκτρονικού αθλητισμού είναι η IeSF (Διεθνής Ομοσπονδία Ηλεκτρονικών Αθλημάτων). Από το 2013 μέχρι σήμερα, η IeSF έχει μεριμνήσει για τη καταπολέμηση του φαινομένου θεσπίζοντας και προωθώντας κανονισμούς και ποινές ενάντια στο doping, αλλά και guidelines πρέπουσας αθλητικής συμπεριφοράς. (2)
Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο κανονισμών της IeSF σχετικά με το doping, πατώντας εδώ.
Υποθέσεις Doping στα Esports
Η πρώτη φορά που το ζήτημα του Doping στα Esports πήρε μεγάλες διαστάσεις στο δημόσιο διάλογο ήταν το 2015, όταν ο Korey “Semphis” Friesen, επαγγελματίας παίκτης CS:GO, δήλωσε σε μια συνέντευξη του πως η τότε ομάδα του (Cloud 9) είχε κάνει λήψη Adderal πριν από ένα τουρνουά. Η δήλωση αυτή είχε σοκάρει σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα των esports, τόσο τους fans όσο και τις διοργανώτριες αρχές. Αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας, ήταν η θέσπιση μέτρων αντιντόπινγκ από την Electronic Sports League (ESL) (3)
Με αφορμές δημοσιεύματα που γίνονται κατά καιρούς ή και απλά tweets παραγόντων esports οργανισμών, παικτών αλλά και influencers της κοινότητας, ο δημόσιος διάλογος περί ντόπινγκ στα esports έχει έρθει στο προσκήνιο της κοινότητας των esports στα social media, ουκ ολίγες φορές.
Πως καταπολεμάται το φαινόμενο; Υπάρχει ολιστικά υγιής εναλλακτική για την αύξηση της απόδοσης;
Η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου του ντόπινγκ στον ηλεκτρονικό αθλητισμό είναι η πρόληψη, αλλά και με τη προώθηση ολιστικά υγιών μεθόδων όπου ο αθλητής δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο.
Ένας νέος παίκτης στα esports που θέλει να αναπτύξει στο έπακρον τις δεξιότητες του και να γίνει ανταγωνιστικός μπορεί να επωφεληθεί από τη προπόνηση σε ένα υγιές ομαδικό περιβάλλον, επιμελημένο από επαγγελματίες προπονητές, ψυχολόγους, διατροφολόγους και άλλους ειδικούς. Ο παίκτης όταν δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, στην ομάδα του αλλά και δουλεύοντας σκληρά μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στον ηλεκτρονικό αθλητισμό.
Στη Greek Gaming Academy, πιστεύουμε πως το καθοριστικό για έναν επαγγελματία αθλητή είναι το mentality του. Το υγιές και επαγγελματικό περιβάλλον προπόνησης σε συνδυασμό με την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και το mindfulness, είναι απολύτως βέβαιο πως μπορεί να οδηγήσει τους παίκτες σε σημαντική βελτίωση των δεξιοτήτων και των επιδόσεων τους.
Το mindfulness ή αλλιώς “ενσυνειδητότητα” είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική που εξασκεί την προσοχή μας στην παρούσα κατάσταση. Με το mindfulness μπορούμε να απομακρύνουμε κάθε μη-σχετική σκέψη με την εργασία στην οποία θέλουμε να επικεντρωθούμε τη δεδομένη σκέψη αλλά και κάθε άγχος που μας “σαμποτάρει”. Οι τεχνικές του mindfulness μας βοηθούν να εισέλθουμε στη λεγόμενη flow-state κατά την οποία έχουμε επιτύχει την απόλυτη συγκέντρωση στο σκοπό μας τη στιγμή που το επιθυμούμε.
Για αυτό το λόγο, ως πρώτη ακαδημία για gamers στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “Ο ρόλος του Mindfulness στα Esports” με εισηγητή τον Γιάννη Αγκοπιάν (αθλητικό ψυχολόγο με εργασιακή εμπειρία στην ολιστική προπονητική, συντονισμό έργων, εκπαίδευση και coaching ενηλίκων και ανηλίκων).
Ενημερωθείτε περισσότερο για το πρόγραμμα, πατώντας εδώ.
Πηγές:
(1) www.iatrikistinpraxi.gr
(2) mmesports.gr
(3) www.cbr.com
Από τον alek0s1
21.01.22